Menarik

Fakta Coyote

Fakta Coyote



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

The coyote (Canis latrans) adalah jarum bersaiz sederhana yang berkait rapat dengan anjing dan serigala. Haiwan ini terkenal dengan keretakannya, kerengsaan, dan penyuaraan lain. Sebenarnya, nama saintifik untuk coyote bermaksud "anjing menggonggong." Nama biasa berasal dari perkataan Nahatl coyōtl.

Fakta Cepat: Coyote

  • Nama saintifik: Canis latrans
  • Nama Biasa: Coyote, serigala padang rumput
  • Kumpulan Haiwan Asas: Mamalia
  • Saiz: 32 hingga 37 inci ditambah ekor 16 inci
  • Berat badan: 20 hingga 50 paun
  • Jangka hayat: 10 tahun
  • Diet: Omnivore
  • Habitat: Utara dan Tengah Amerika
  • Penduduk: Jutaan
  • Status Pemuliharaan: Kurang Keprihatinan

Penerangan

Coyotes lebih besar daripada rubah dan sedikit lebih kecil daripada serigala. Rata-rata dewasa antara 32 hingga 36 inci panjang (kepala dan badan) dengan ekor 16 inci dan berat antara 20 dan 50 paun. Saiz berbeza bergantung kepada habitat, tetapi perempuan cenderung lebih pendek dan panjang daripada lelaki. Warna bulu Coyote berkisar dari kemerah-merahan menjadi coklat abu-abu, bergantung kepada habitat haiwan itu. Bentuk melanistik (hitam) berlaku, tetapi coyote putih atau albino sangat jarang berlaku. Haiwan ini mempunyai leher putih dan bulu perut dan ekor hitam. Wajah ini mempunyai muncung panjang dan telinga yang tajam, dan ekor berbentuk berus seperti rubah. Walaupun coyotes dan serigala adalah saiz dan warna yang setanding, telinga koyote lebih tajam, wajah dan bingkai mereka lebih kurus, dan mereka berlari dengan ekor mereka yang rendah. Sebaliknya, seekor serigala berjalan dengan ekor yang dipegang mendatar.

Habitat dan Pengedaran

Jangkauan koyote pada awalnya meluas dari dataran dan padang pasir barat Amerika Utara melalui Mexico dan ke Amerika Tengah. Penghancuran serigala di Amerika Utara membolehkan pengembangan di seluruh Amerika Syarikat dan kebanyakan Kanada. Pada masa ini, coyotes ditemui dari Panama di selatan sehingga Alaska di utara. Walaupun sesuai dengan padang rumput dan padang pasir, spesies ini telah disesuaikan dengan hampir semua habitat, termasuk persekitaran bandar.

Diet dan Kelakuan

Coyotes, seperti anjing-anjing lain, adalah omnivora. Mereka memburu arnab, ular, katak (bukan toad), rusa dan binatang lain, dan ayam belanda dan burung besar lainnya. Walaupun mereka lebih suka mangsanya semula jadi, mereka akan mengambil ayam, anak domba, anak lembu, dan haiwan peliharaan. Di samping itu, coyote makan bangkai, serangga, rumput, dan buah-buahan.

Dengan deria pendengaran dan bau yang sangat baik, coyotes dapat mengesan mangsa di jauh. Kemudian, mereka mengesan mangsa dengan penglihatan. Untuk mangsa yang lebih kecil, coyotes adalah pemburu yang bersendirian. Walau bagaimanapun, mereka akan membentuk pek untuk bekerjasama memburu rusa, rusa, biri-biri, dan pronghorn.

Koyot tidak seperti sosial sebagai serigala, tetapi mereka akan bertindak secara kolektif untuk memburu dan menaikkan keturunan. Perry McKenna Photography / Getty Images

Pengeluaran semula dan keturunan

Coyote adalah monogamous. Kawalan berlaku antara Februari dan April. Pasangan ini mencari atau membina sarang untuk kelahiran dan memelihara anak anjing. Dua bulan selepas kawin, wanita itu melahirkan antara tiga dan dua belas anak anjing. Pups berat antara 0.44 dan 1.10 paun ketika dilahirkan dan dilahirkan buta dan tanpa gigi. Lelaki memburu untuk makanan dan membawanya kembali ke wanita semasa dia jururawat. Pups disapu oleh dua bulan umur dan berjuang dengan satu sama lain untuk mewujudkan dominasi. Menjelang Jun atau Julai, keluarganya meninggalkan den untuk memburu dan meronda wilayahnya. Wilayah ditandakan dengan air kencing dan calar di dalam tanah.

Pups mendapat saiz ibu bapa mereka dengan lapan bulan dan berat badan penuh mereka pada sembilan bulan. Ada yang meninggalkan ibu bapa mereka pada bulan Ogos, tetapi yang lain mungkin tinggal bersama keluarga lebih lama. Perempuan yang tidak berkahwin pada tahun berikutnya boleh membantu ibunya atau saudara perempuan mereka yang muda.

Di alam liar, coyote mungkin hidup 10 tahun. Walaupun mereka boleh dimakan oleh singa gunung, serigala, atau beruang, kebanyakan mati akibat perburuan, penyakit, atau perlanggaran kereta. Di dalam tawanan, seekor koyote boleh hidup 20 tahun.

Kucing coyote menyerupai rubah atau anjing serigala. Foto Matt Stirn / Aurora / Getty Images

Hibrid

Coyotes dan serigala kadang-kadang pasangan, menghasilkan "coywolf" kacukan. Malah, kebanyakan serigala di Amerika Utara membawa DNA coyote. Walaupun tidak biasa, coyotes dan anjing kadang kala pasangan dan menghasilkan "coydogs." Coydogs bervariasi dalam penampilan, tetapi cenderung mengekalkan rasa malu coyotes.

Status Pemuliharaan

IUCN mengkategorikan status konservasi coyote sebagai "kurangnya keprihatinan." Spesies ini banyak di seluruh jangkauannya, dengan populasi yang stabil atau meningkat. Manusia menimbulkan ancaman utama kepada coyotes. Ironinya, usaha kawalan mungkin membawa kepada pengembangan spesies, apabila penganiayaan mengubah tingkah laku coyote dan meningkatkan ukuran sampah.

Coyotes dan Manusia

Coyotes diburu untuk bulu dan melindungi ternakan. Dari segi sejarah, mereka dimakan oleh penipu dan orang asli. Koyote telah menyesuaikan diri dengan pencerobohan manusia ke titik di mana terdapat populasi coyotes bandar. Coyote pups mudah dijinakkan, tetapi mereka cenderung untuk tidak membuat haiwan kesayangan yang ideal kerana bau dan rasa malu mereka yang tidak dikenali.

Sumber

  • Cartaino, Carol. Mitos & Kebenaran mengenai Coyotes: Apa yang Anda Perlu Tahu tentang Predator Paling Disalahkan di Amerika. Readhowyouwant.com. 2012. ISBN 978-1-4587-2668-1.
  • Gier, H.T. "Ekologi dan Perilaku Coyote (Canis latrans) ". Dalam Fox, M. W. (ed.). The Canids Wild: Sistematika mereka, ekologi tingkah laku, dan evolusi. New York: Van Nostrand Reinhold. ms 247-262, 1974. ISBN 978-0-442-22430-1.
  • Kays, R. Canis latrans. Senarai Merah IUCN Spesies Terancam 2018: e.T3745A103893556. doi: 10.2305 / IUCN.UK.2018-2.RLTS.T3745A103893556.en
  • Tedford, Richard H .; Wang, Xiaoming; Taylor, Beryl E. "Sistematika Phylogenetic dari Amerika Utara Fossil Caninae (Carnivora: Canidae)." Buletin Muzium Sejarah Alam Amerika. 325: 1-218, 2009. doi: 10.1206 / 574.1
  • Vantassel, Stephen. "Coyotes". Buku Panduan Pemeriksaan Kerosakan Hidupan Liar (Edisi ke-3). Lincoln, Nebraska: Perunding Kawalan Hidupan Liar. p. 112, 2012. ISBN 978-0-9668582-5-9.


Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos