Menarik

Fakta Chipmunk

Fakta Chipmunk


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Chipmunks adalah kecil, tikus kediaman di tanah yang dikenali untuk meniup pipi mereka dengan kacang. Mereka tergolong dalam keluarga Sciuridae tupai dan Xerinae subfamili. Nama biasa chipmunk mungkin berasal dari Ottawa jidmoonh, yang bermaksud "tupai merah" atau "orang yang menurunkan pokok." Dalam bahasa Inggeris, perkataan itu ditulis sebagai "chipmonk" atau "chipmunk."

Fakta Cepat: Chipmunk

  • Nama saintifik: Suberam Xerinae (mis., Tamius striatus)
  • Nama Biasa: Chipmunk, tupai tanah, tupai berjalur
  • Kumpulan Haiwan Asas: Mamalia
  • Saiz: 4-7 inci dengan ekor 3-5 inci
  • Berat badan: 1-5 auns
  • Jangka hayat: 3 tahun
  • Diet: Omnivore
  • Habitat: Hutan Amerika Utara dan Asia utara
  • Penduduk: Abundant, stabil atau menurun penduduk (bergantung kepada spesies)
  • Status Pemuliharaan: Terancam untuk Kurang Diperhatikan (bergantung kepada spesies)

Spesies

Terdapat tiga genus tiram dan 25 spesies. Tamias striatus adalah chipmunk timur. Eutamias sibiricus adalah tupai Siberia. Genus Neotamias termasuk 23 spesies, kebanyakannya ditemui di barat Amerika Utara dan secara kolektif dikenali sebagai chipmunks barat.

Penerangan

Menurut National Geographic, chipmunks adalah ahli terkecil keluarga tupai. Tupai terbesar adalah chipmunk timur, yang boleh mencapai 11 inci dalam panjang badan dengan ekor 3 hingga 5 inci dan berat sehingga 4.4 auns. Spesies lain, secara purata, tumbuh hingga 4 hingga 7 inci panjang dengan ekor 3 hingga 5 inci dan berat antara 1 dan 5 auns.

Tudung mempunyai kaki pendek dan ekor lebat. Bulunya biasanya berwarna coklat kemerah-merahan di bahagian atas badan dan membesarkan badan yang lebih rendah, dengan jalur hitam, putih, dan coklat yang mengalir ke belakang. Ia mempunyai kantung di pipinya yang digunakan untuk mengangkut makanan.

Chipmunks mempunyai kantung pipi yang mereka isi dengan makanan. Frank Cezus, Getty Images

Habitat dan Pengedaran

Chipmunks adalah mamalia kediaman tanah yang lebih suka habitat berhutan yang berbatu dan gugur. Tepung Timur tinggal di selatan Kanada dan timur Amerika Syarikat. Chipmunks Barat mendiami barat Amerika Syarikat dan kebanyakan Kanada. Tupai Siberia tinggal di Asia utara, termasuk Siberia di Rusia dan Jepun.

Diet

Seperti tupai lain, chipmunks tidak boleh mencerna selulosa di dalam kayu, jadi mereka memperoleh nutrien daripada diet omnivorous. Chipmunks sepanjang hari untuk kacang, biji, buah dan tunas. Mereka juga makan hasil yang ditanam oleh manusia, termasuk bijirin dan sayuran, serta cacing, telur burung, arthropod kecil, dan katak kecil.

Kelakuan

Chipmunks menggunakan kantung pipi mereka untuk mengangkut dan menyimpan makanan. Para tikus menggali lubang untuk bersarang dan tenggelam semasa musim sejuk. Mereka tidak benar-benar hibernate, kerana mereka bangun secara berkala untuk makan dari cache makanan mereka.

Dewasa menandakan wilayah dengan kelenjar wangi dan air kencing. Chipmunks juga berkomunikasi dengan menggunakan suara vokal yang kompleks, bermula dari bunyi chitaring yang cepat ke kroak.

Cip cip bayi dilahirkan tanpa rambut dan buta. legna69, Getty Images

Pengeluaran semula dan keturunan

Chipmunks memimpin hidup bersendirian kecuali untuk pembiakan dan membesarkan anak muda. Mereka membiak sekali atau dua kali setahun dan mempunyai tempoh matang 28 hingga 35 hari. Sampah biasa antara 3 hingga 8 anak anjing. Pups dilahirkan tanpa rambut dan buta dan hanya menimbang antara 3 dan 5 gram (kira-kira berat syiling). Wanita itu bertanggungjawab sepenuhnya terhadap penjagaan mereka. Dia melayan mereka sekitar 7 minggu. Pups adalah bebas dari usia 8 minggu dan matang apabila mereka berusia 9 bulan.

Dalam liar, chipmunks mempunyai banyak predator. Mereka boleh bertahan dua atau tiga tahun. Dalam penangkaran, chipmunks boleh hidup lapan tahun.

Status Pemuliharaan

Kebanyakan spesies tompok tompok diklasifikasikan sebagai "kurangnya keprihatinan" oleh IUCN dan mempunyai penduduk yang stabil. Ini termasuk tudung Timur dan Siberia. Walau bagaimanapun, sesetengah spesies tupai barat terancam atau mengalami penurunan populasi. Contohnya, chipmunk Buller (Neotamias bulleri) disenaraikan sebagai "terdedah" dan chipmunk Palmer (Neotamias palmeri) disenaraikan sebagai "terancam." Ancaman termasuk pemecahan habitat dan kehilangan dan bencana alam, seperti kebakaran hutan.

Sesetengah orang menyimpan chipmunks sebagai haiwan kesayangan. Foto Carlos Ciudad, Getty Images

Chipmunks dan Manusia

Sesetengah orang menganggap chipmunks menjadi perosak taman. Orang lain menyimpannya sebagai haiwan kesayangan. Walaupun chipmunks bijak dan penyayang, terdapat beberapa kekurangan untuk memastikan mereka ditawan. Mereka boleh menggigit atau menjadi agresif, mereka menandakan aroma menggunakan pipi dan air kencing mereka, dan penjagaan mesti diambil untuk menampung jadual hibernasi mereka. Di liar, chipmunks umumnya tidak membawa rabies. Walau bagaimanapun, sesetengah di barat Amerika Syarikat membawa wabak. Walaupun chipmunks liar mesra dan comel, sebaiknya mengelakkan sentuhan, terutama jika mereka kelihatan sakit.

Sumber

  • Cassola, F. Tamias striatus. Senarai Merah IUCN Spesies Terancam 2016 (versi errata diterbitkan pada tahun 2017): e.T42583A115191543. doi: 10.2305 / IUCN.UK.2016-3.RLTS.T42583A22268905.en
  • Gordon, Kenneth Llewellyn.Sejarah Semulajadi dan Perilaku Chipmunk Barat dan Tupai Tanah Rapi. Oregon, 1943.
  • Kays, R. W .; Wilson, Don E. Mamalia Amerika Utara (Ed ed.). Princeton University Press. p. 72, 2009. ISBN 978-0-691-14092-6.
  • Patterson, Bruce D .; Norris, Ryan W. "Ke arah tatanama seragam untuk tupai tanah: status chipmunks Holarctic." Mamalia. 80 (3): 241-251, 2016. doi: 10.1515 / mamalia-2015-0004
  • Thorington, R.W., Jr .; Hoffman, R.S. "Tamias (Tamias) striatus"Di Wilson, D.E .; Reeder, D.M (eds.). Spesies mamalia di dunia: Rujukan taksonomi dan geografi (Edisi ke-3), 2005. Johns Hopkins University Press. p. 817. ISBN 978-0-8018-8221-0.


Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos